sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Mini-Rogaining - jälkipuinti

Rogaining on erittäin mielenkiintoinen laji. Suoritus alkaa jo ennen varsinaista starttilaukausta. Lauantaiaamuna saimme kartat ja siitä alkoi suunnittelu. Karttaan oli merkattu rastit numeroilla 31-77 ja haetusta rastista oli luvassa aina sen numeron verran pisteitä. Suunnistukseen oli siis käytettävissä viisi tuntia aikaa ja ylimenevästä ajasta vähennetttäisiin pisteitä 10 / alkava minuutti. Ensin piti joukkuueen kesken miettiä millaista vauhtia mahdollisesti edettäisiin maastossa ja sen mukaan suunnitella reitti miten saisi kerättyä mahdollisimman paljon pisteitä. Sanomattakin lienee selvää, että suurimpien pistemäärien rastit oli sijoitettu suunnistuksellisesti haastavimpaan paikkaan, kauimmaiseksi tai tässä tapauksessa suolle. Joukkuekaverini kanssa suunnittelimme meidän taidoille ja kunnolle sopivan alustavan reitin tiettyyn pisteeseen asti ja sovimme, että siinä mietitään jatkoa sen mukaan, paljonko on vielä aikaa.

Lähtölaukaus tuli kello 10.00 ja sää oli aivan mahtava. Yöllä oli ollut pakkasta ja aurinko alkoi pikkuhiljaa paistaa ja lämmittää. Jämin maasto on ihanteellista kangasmaastoa, joten umpimetsässä eteneminenkin oli helppoa, tosin erilaisia uriakin oli paljon. Etenimmekin yllättävän nopeasti ja olimme "harkintapisteessä" jo vähän puolen välin jälkeen. Siinä sitten teimme lisäsuunnitelmia ja aina matkan edetessä kellon mukaan lisää suunnitelmia. Jaksoimme hyvin hölkkäillä, ainoastaan viimeisellä tunnilla meni enemmän kävelyksi, mutta se ei haitannut, koska olimme jo hyvin tyytyväisiä suoritukseemme.

Kaikki sujui erittäin hyvin ja vietimme todella hienon päivän ulkoillen upeissa maastoissa. Lopputuloksena olimme maastossa 4:49 minuuttia, kiersimme noin 28 kilometrin lenkin, keräsimme 22 rastia ja 991 pistettä. Jos olisimme hakeneet alkuvaiheessa yhden 74 pisteen rastin ja jättäneet viimeisen "turhaa" matkaa sisältäneen 42 pisteen rastin hakematta, olisimme saaneet yli tuhat pistettä ja sijoituskin olisi noussut useammalla pykälällä. No, jälkipeli onkin suunnistuksen suola ja ensi kerralla olemme viisaampia! Tosin ei se kyllä edes harmita, kun oli niin mukava päivä. Oli kivaa vaihtelua kisata välillä kaverin kanssa, kun muuten tulee enemmän juoksenneltua yksikseen. Viisi tuntia hujahti kuin siivillä.

Voin suositella tätä lajia kaikille, jotka tykkäävät metsässä liikkumisesta. Ja mikäli viisi tuntia tuntuu liian lyhyeltä niin varsinaiset rogaining -kisat kestävät 24 tuntia. ;-)

2 kommenttia:

  1. Kiva raportti Jämin kisasta ! Olet käsittänyt rogainingin ajatuksen ihan oikein. Ensi vuonna taas Jämille !
    terv.rm

    VastaaPoista
  2. Kiitos rm, ehdottomasti ens vuonna uudestaan!

    VastaaPoista