maanantai 7. maaliskuuta 2011

Pirkan Hiihto 2011 - jälkipuinti

Aamu valkeni kirkkaana ja aurinkoisena. Tunnelma oli erittäin hyvä, tosin sitä hieman synkesi se, kun kaveri (jonka piti lähteä meidän kanssa hiihtämään) soitti ja totesi olevansa niin flunssainen ettei pääse lähtemään. Teivon raviradalla saimme auton parkkiin bussin viereen, joten tavarat ja hiihtäjät helposti autosta toiseen ja kohti Niinisaloa. Bussissa suoritettiin vielä viimeiset sämpylä- ja nestetankkaukset.

Niinisalossa ravattiin vessassa ja vaihdettiin hiihtopuvut päälle. Kerrankin oli muuten tapahtuma, jossa naisten vessaan ei ollut juuri jonoa, mutta miesten vessaan sitäkin enemmän! Kiirehän siinä lopulta meinasi tulla. Lähtöalueelle oli matkaa noin 800 metriä ja kymmentä vaille 11 olimme vielä heittelemässä viimeisiä vaatteita kassiin. Juuri ehdimme lähtöpaikalle, kun laukaus kajahti. Eli hyviä lähtöasemia siinä ei ehditty etsiskellä, ei muuta kun joukon jatkoksi.

Alun kiirepaniikista selviydyttyäni matka lähti soljumaan jonossa lykkiessä. Ensimmäinen huoltopiste oli 10 km:n kohdalla Kankaanpäässä ja sen jälkeen isoimmat ruuhkat helpottikin. Alkuunsa maasto oli tasaista ja helppoa hiihdettävää auringonpaisteesta nauttien. Jämin maastoissa oli jonkinmoisia mäkiäkin kiivettävänä, mutta myös leppoisia laskuja laskettavana. Tässä vaiheessa oli karua huomata totuus, että sukseni luistivat luistelubaanalla paremmin kuin monella muulla, mutta ladulla laskiessa muut sujahtelivat ohitse. No, ehkä mielummin kuitenkin näin päin. Ensimmäinen tiukempi paikka tuli Varpulan huoltopisteen jälkeen. Latu muuttui mutkittelevaksi metsäpätkäksi ja pohja ei ollut yhtä kova kuin siihen asti. Eteemme ilmestyi muutama hitaampi hiihtäjä, joista lähdimme ohi, mutta ohittaminen ei ollutkaan kovin helppoa tällä pätkällä. Voimia tuntui siis hupenevan. Vatulan huoltopisteellä saimme ensimmäiset mustikkakeitot ja sillä energialla jaksoi taas hyvin etiäpäin. Yksi inhottava pöperöinen ylämäki oli tällä matkalla ennen puoltaväliä ja Hämeenkyrön lentokenttää. Mehutankkauksen jälkeen laskettelimme Kyröskosken koululle, johon olimme suunnitelleet hieman pidemmän tauon. Tarjolla oli kaikenlaista suolakurkuista ja ruisleivästä aina kauravelliin ja lihasoppaan asti. 52 kilometriä oli hujahtanut lähes huomaamatta muutaman minuutin yli neljässä tunnissa. Molempien vanhemmat olivat koululla kannustamassa ja tauolla kuluikin aikaa jopa puolisen tuntia, mistä olisi voinut kyllä hieman kiristää näin jälkeenpäin ajateltuna.

Kyröskoskella on kilometrin kävelyosuus ja sen jälkeen meni jokunen kilometri, että hiihto taas lähti sujumaan. Tässä vaiheessa tuli itselläni toinen pieni notkahdus, joka kesti noin 8 kilometriä. Eteneminen tuntui raskaammalta - toki maastokin oli ylämäkivoittoista - ja vasen polvi hieman vihotteli. Kipu pysyi kyllä hyvin poissa, kun pystyi hiihtämään teknisesti hyvin, mutta pöperöiset ylämäet olivat hankalia. Ajatellen tulevia Rokkakosken nousuja nappasin seuraavalla Lintuharjun huoltopisteellä särkylääkettä. Lintuharjulle kiipeämisen jälkeen maasto helpotti ja hiihto rentoutui. Juuri ennen Rokkakosken huoltopistettä on jyrkkä alamäki, jonka pohjalla on tietenkin tiukka mutka. Olin jo kotona päättänyt, että kierrän tänä vuonna helpompaa reittiä, joka jo viime vuonna olisi ollut tarjolla, mutta en sitä käyttänyt. Joku olikin päättänyt sulkea tuon helpomman reitin siinä vaiheessa, kun me tulimme, joten ei auttanut muu kuin aurailla mäkeä alas. Oli muuten todella kamalassa kunnossa, kun siitä oli muutama tuhat hiihtäjää mennyt ennen meitä. Pystyssä päästiin kuitenkin alas ja pienen nousun jälkeen Rokkakosken huoltoon. Ilokseni totesin, että polvikaan ei enää vihotellut. Viime vuonna Rokkakosken nousut meni jotenkin sumussa, joten en niitä mitenkään erityisen pahana ainakaan muistanut. Eikä ne sitä ollutkaan. Ylimainostettu juttu sanoisin. Olin aivan täynnä virtaa mäen päällä ja muiden vauhti tuntui jotenkin hissuttelulta, joten lähdin keulille hiihtämään omaa rentoa hiihtoani. Pentinmaan huollossa muistelin kuinka viime vuonna olin siinä kohtaa aivan tuskissani ja nyt ei tuntunut missään vaikka takana oli 45 kilometriä enemmän. Jatkoin vetojuhtana ja äijä oli sitä mieltä, että tulimme aika haipakkaa ja omasta mielestäni hiihtelin vaan rennosti menemään! Hieman ennen viimeistä Julkujärven huoltopistettä yhdessä ylämäessä iski oikean jalan sisäreiteen kramppi. Se onneksi meni nopeasti ohi ja pääsimme viimeiseen huoltoon mehulle. Viimeiset kahdeksan kilometriä olivatkin koko reitin vaikeimmat. Mahtoiko johtua siitä, että maasto oli tuttua ja jotenkin asennoiduin jo perillä olemiseen. Raskaalta alkoi tuntua ja jalkakramppi iski mäki mäeltä pahempana. Viimeisten töppäreiden päällä hieman Soppeenmäen vesitornin jälkeen 3 kilometriä ennen maalia tuli päästettyä muutama äänekäs ärräpää, kun en päässyt krampiltani etenemään. Ärsytti, että matkaa oli niin vähän ja sitten tarvii seisoskella jonkun typerän kivuliaan krampin takia! Matka kuitenkin pääsi jatkumaan ja viimeisen pilkkopimeän laskun jälkeen suorastaan sokaistuin raviradan valoista. Ja mikäs sen hienompaa kuin lykkiä rinnakkain äijän kanssa maaliin ison tuttavajoukon hurratessa ajassa 7:55:11!

Oli aivan mahtava päivä! Parasta tässä kaikessa on, että kertaakaan ei mielessäni käynyt keskeyttäminen, kertaakaan ei mielessäni käynyt, että ei enää koskaan tällaista ja erityisesti se oli uskomatonta kuinka hyvin jaksoin. Hiihtäminen oli oikeasti mukavaa! Uskokaa tai älkää, mutta mä nautin siitä melkein koko matkan, noita kramppeja lukuunottamatta. Taitaa tuolle kunnolle olla jotain tapahtunut, kun muistelee viime vuoden puolta matkaa ja kuinka tuskaista se oli ja kuinka moneen kertaan vannoin ettei ikinä enää tälläsiä. Taisi tankkauskin siis tänä vuonna onnistua. Hiljaisissa toiveissani elättelin, että josko sen kahdeksaan tuntiin hiihtäisi ja sehän meni jopa alle.

En osaa sanoin kuvailla kuinka hyvä tunne oli koko sunnuntain ja on edelleen!

Keskisykkeeni matkalla oli 156 maksimi 174 ja kaloreita hurahti 4820 kcal. Nyt saa siis rauhassa palautella, syödä ja rentoutua. Lihakset ovat selvästi väsyneet, mutta liikkuminen onnistuu silti hyvin. Lonkankoukistajat joutuivat ehkä kovimmalle.

Risuja ja Ruusuja järjetelyistä; Aamun pysäköinti ja bussikuljetussysteemit oli hyvin organisoitu. Vaasantielle meinasi hieman kertyä ruuhkaa Teivoon kääntyvistä, mutta aika sujuvasti se kuitenkin meni. Ladut olivat niin hyvässä kunnossa, kun ne reilun kolmen tuhannen hiihtäjän häntäpäässä voivat ollakin. Huoltopisteet olivat pääasiassa hyvin hoidettu ja "tarjoilijat" positiivisia ja innokkaita. Valitettavasti parilla viimeisellä huoltopisteellä henkilökuntaa tuntui kiinnostavan enemmän keskenään jutustelu kuin hiihtäjien huoltaminen. Päällimmäiseksi järjetelyistä jäi kuitenkin positiivinen mieli.

Kuvia tulee sitten kun niitä kannatusjoukoilta saadaan.

9 kommenttia:

  1. Hiukan kateena täällä raporttia lueskelen ja pohdiskelen olisikohan minusta tuollaista matkaa hiihtämään... mielenkiintoista olisi joskus kokeilla, muuten ei voi tietää. Toisaalta nautin näistä keväisistä kilometrien keräilypäivistä ihan vaan näinkin.
    Onnittelut urheasta suorituksesta!
    Rautainen nainen olet!

    VastaaPoista
  2. Hyvänen aika minkä mittainen hiihtolenkki ja miten nopee vauhti! Aikamoinen oot, onnittelut sille!

    VastaaPoista
  3. Ihana raportti, kiitos siitä ja onnittelut huipusta hiihdosta :)

    Musta oli ehkä jopa yllättävää, miten mukavalta se meno ja koko tapahtuma tuntui. Ehkä sitten ei tullut mentyä niin veren maku suussa kuin yleensä vaikka juoksuissa.

    Mutta siis onnitteluni :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaikille!

    Päivikki; kannattaa joskus osallistua johonkin vastaavaan. Vaikka kilometrien keräily itsekseenkin on ihan mukavaa, on tälläinen massatapahtuma mukava kokemus.

    Laura; kiva, että sullakin oli mukavaa ja Onnittelut myös hienosta suorituksesta!

    VastaaPoista
  5. Onnittelut hyvästä suorituksesta!
    Puolipirkka meni tosiaan ihan mukavasti. Yritin Lauraa ens vuodeks houkutella kokopirkkaan... vähän haastetta elämään :)
    Ei vielä suostunu.

    Jenni
    (Lauran sisko)

    VastaaPoista
  6. Jenni; Onnittelut myös sulle!
    Ehdottomasti ens vuonna kokopirkkaan. Onneks sulla on vielä vuosi aikaa pehmittää Lauraa. Jos juoksee maratoneja niin hiihtää kyllä Pirkankin. Mä en edes oo juossu maratonia. :)

    VastaaPoista
  7. Onnittelut hienosta hiihdosta. Itse jaksoin vaivoin vain puolikkaan. Kiinnostaisi tietää, kuinka paljon olit treenannut, että pitkä hiihto sujui noin hyvin.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi; Kilometrejä ennen Pirkkaa kertyi muutamaa vaille 600. Pitkiä, noin 35 kilometrin, lenkkejä tein neljä ja suunnilleen saman verran 20-25 km lenkkejä. Peruslenkin pituus on ollut joku 12-18 km. Välillä olen tehnyt ylämäkivetoja tai muuten vauhdikkaampia lenkkejä. En kuitenkaan mitenkään säännöllisesti. Olen keskittynyt lähinnä hiihtoon, ainoastaan lentopallo on pysynyt säännöllisemmin (1-2 krt/vko) mukana hiihtokaudella. Jokaisella hiihtolenkillä olen yrittäny keskittyä myös tekniikkaan. Yleensä niin, että joka lenkillä on joku juttu mitä mietin tarkemmin ja harjoittelen.

    VastaaPoista