sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Ideapark-juoksu - jälkipuinti

Elämäni ensimmäinen juoksutapahtuma ja puolimaraton koettu. Seuraavassa jälkipelit.

Sääolojen muuttuminen edellisellä viikolla muutamassa päivässä parista plusasteesta ja vesisateesta reilun 25 asteen helteeksi aiheutti oman haasteensa kisaan. Lämpimässä juoksuharjoittelu jäi siis aikalailla nolliin. En ole kunnolla oppinut vielä juomaan lenkin aikana niin jokseenkin jännitti, että miten jaksan tai miten maha kestää juomista ja miten olisi hyvä tankkaukset hoitaa.

Alussa osasin kuin osasinkin pitää vauhdin kurissa ja etenin lähestulkoon suunnittelemaani 7 min./km vauhtia. Ensimmäisen kilometritaulun jälkeen vatsa alkoi kivistää ja ajattelinkin jo, että näinköhän loppui juoksu lyhyeen. Päätin että helpolla en luovuta ja maha saa nyt vaan rentoutua. Kumma kyllä tahdonvoima riitti ja vatsa rauhoittui. Ensimmäisellä huoltopisteellä oli menohalut vielä kovat enkä oikein tiennyt miten pystyn juomaan, niin kiskaisin nopeasti vain mukin vettä. Se kostautui hyvin nopeasti ja helle alkoi painaa. Kilometrit 4-8 olivat tuskaiset ja päätin 8 kilometrin kohdalla olleella huoltopisteellä tankata nestettä reilusti ja vaikka sitten kävellä mikäli tankkaus ei vatsalle sovi. Hetken matkaa huoltopisteen jälkeen vatsaa kivisti, mutta ei häirinnyt juoksua ja sitten rauhoittui. Samalla taktiikalla menin kaikki loput huoltopisteet: 2 mukia vettä, 1 urheilujuomaa ja 2 mukia vettä päälle kaadettuna helpottaan hellettä. Sen jälkeen pienet vatsankivistykset ja taas juoksu sujui. Olisi tarvinnut tankata reilusti vaan jo ekalla pisteellä.

Tuossa kahdeksan kilometrin kohdalla oli eteneminen niin tuskaista, että lopetin kellon ja aikojen pohtimisen ja tavoittelin lähinnä maaliin pääsyä. Lämpöä lukuunottamatta ei suurempia tuskia matkalla ollut. 18 kilometrin kohdalla selkä alkoi väsyä, mutta sekin meni onneksi nopeasti ohi.

En jostain syystä oikein pitänyt reitistä. En varsinaisesti osaa eritellä mikä siinä oli, mutta mielestäni oli jotenkin tylsä. Olisin tarvinnut enemmän jotain kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää katseltavaa, että olisin saanut ajatukset pois juoksemisen tuskasta. Heti kun viereen tuli järvi ja satoja lokkeja, mitä ihmetellä, sujui juoksukin paremmin. Itseäni ei haitannut asfaltin ja soratien vaihteleminen. Olen tottunut juoksemaan molemmilla. Loppupäässä matkaa (14-18 km?) oli piiiitkä suora maantien reunassa juosten ja tietenkin se vastatuuli. Se oli mielestäni aivan kamala. Voitaisiin moiset kieltää kokonaan. Liekö näillä sitten joku tarkoitus tehdä viimeiset henkiset erot juoksijoiden välille. Kenen kantti kestää...

Loppujen lopuksi jäi aika ristiriitainen tunnelma. Virallista aikaani en vielä tiedä, mutta oma kello näytti 2:38 ja risat, kun yitin maaliviivan. Tavoitteeni oli alittaa 2:30 ja pieni haave jopa 2:20 ajasta kutkutteli. Aikaan olen siis hieman pettynyt. Toisaalta tänään en kovempaa olisi juossut. Mistä se sitten johtuu? Helle varmasti toi oman minuuttinsa ja erityisesti tuo ensimmäisen huoltopisteen liian heppoinen tankkaus. Toisaalta minuutteja täytynee hakea myös juoksijasta. Juoksuharjoittelu on jäänyt kuitenkin aika vähäiseksi tai siis ajanjaksollisesti olisi tarvinnut juosta pidempään. Hiihtokausi kesti vaan aika pitkään ja maltti ei riittänyt siirtyä riittävästi juoksuun. Erityisesti pitkät lenkit juosten jäi liian vähälle. Nämä on näitä monen lajin ongelmia. Eli kunto olisi varmasti riittänyt parempaan aikaan, mutta ei juoksukunto. Kuulostaapa sekavalta. :) En ole vielä päättänyt olenko tähän tyytyväinen vai en. Toisaalta ja toisaalta.... Jäipä ainakin parannettavaa ja nyt tiedän mistä tässä on kyse!

Järjestäjät saavat negatiivista palautetta liikenteenohjauksesta ja yleensä muustakin ohjeistuksesta. Parkkialueella oli paljon liikenteenohjaajia, mutta he vain päästivät juoksijoita eikä kukaan varsinaisesti ohjannut parkkeerausta. Minkäänlaisia kylttejäkään ei ollut. Kaikki eivät välttämättä tiedä mistä ajetaan pohjoispään hiekkaparkkipaikalle. Tai etei johonkin saa ajaa, jos sitä ei ole millään tavalla kielletty tai estetty. Meinasin saada riidan aikaiseksi yhden liikenteenohjaajan kanssa. Toinen opastusta vaatinut olisi ollut alkuverryttely. Verryttely ei ollutkaan lähtöalueella, mihin tietysti kaikki juoksijat kerääntyivät vaan maalialueella. Alkulämmittelyyn osallistunut joukkio jäi siis erittäin pieneksi, kun kaikki olivat väärässä paikassa. Matkan varrella huolto ja reitin opastus toimivat oikein hyvin, kiitos niistä.

10 kommenttia:

  1. Onnittelut kans ensimmäisestä juoksukisasta, hianoo!

    Helteessä on paha juosta parasta mahdollista aikaa.

    Ai niin, mää varmaan tiiän missä te asutte. =D
    Oon kyllä lähes varma.

    Viime vuonna olin juoksemassa Ideaparkjuoksun enkä kans tykännyt reitistä, olikohan edes sama tän vuonna.

    VastaaPoista
  2. Joo, oli tuskasen kuuma. Meinasin jo ekan 5km jälkeen, että lähden suosiolla takas kotiin.

    VastaaPoista
  3. Onnea ekasta puolikkaasta! Ei varmasti mitkään helpoimmat olosuhteet, kuumuus ja tietääkseni mäkinen reitti varmaan toivat haastetta. Siitä se lähtee, tästä on hyvä jatkaa :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pia!

    Jaanaba, kiitos ja todellakin totesin et helle ei taida olla paras keli aikojen yrittämiseen. Mä oon vähän katellu et teidän auton näkönen pyörii tossa nurkilla ja traktorinkin oon tainnu nähdä, eli ilmeisesti asutaan sun miehen työpaikan vieressä? :) Mun käsittääkseni toi reitti oli sama kun viime vuonna.

    Johanna, jatkoitko kuitenkin maaliin asti?

    Laura, kiitos. Oli todellakin aika mäkistä maastoo. Koko ajan ylös tai alas.

    VastaaPoista
  5. Juu, jatkoin maaliin asti. Siihen olenkin aika tyyväinen, että pystyin itseäni vielä "ruoskimaan", vaikka vähän väliä teki mieli lopettaa. Aika nyt oli mitä oli. Paljastettakoon, että ihan palkintosijoille pääsin kuitenkin. Nyt kaikki sitten tietää, kuka mä oon :-)

    Mun mielestä maasto ei ollut mitenkään poikkeuksellisen mäkinen, mutta mä olenkin viimemmäksi juossut kisoja Pyynikillä, joten vertailukohta tulee sieltä. Ne tuuliset suorat oli aika syvältä.

    VastaaPoista
  6. Johanna, just just, että palkintosijoilla ja "aika oli mitä oli". Taidetaan painia (vai juoksuako tää oli) aika eri sarjoissa. :D Kannatti siis kuitenkin jatkaa loppuun.

    VastaaPoista
  7. Juu, tahtoi vaan sanoa, että itse odotin salaa vähän parempaa aikaa ja olin yllättynyt, että sillä pääsi palkinnoille. Tarkoitus ei ollut kerskua. :-)

    VastaaPoista
  8. Johanna, juu en mä sitä kerskumisena ottanutkaan. Oli vaan jotenkin hauska kontrasti. Onnittelut muuten palkintosijasta! Aika kova aika täältä näkövinkkelistä katsottuna. :)

    VastaaPoista