Yksi parhaista
asioista, eli kiinalainen ruoka!
Yleisesti ottaen lähes
kaikkia ruokia yhdistää yksi tekijä, öljy. Sitä käytetään joka paikassa ja
paljon. Toinen suomalaiseen tasalaatuiseen ruokaan tottuneelle erityinen asia
on liha. Oikeastaan kaikki liha mitä käytetään, on pilkottu luineen ja nahkoineen.
Syöminen vaatii vähän enemmän työtä kuin kotimaassa. Ottaen huomioon, että
syömiseen käytetään vain puikkoja (joskus lusikkaa), tehdään kaikenlainen
ainesosien erottelu suussa ja syötäväksi kelpaamattomat sylkäistään pois. ”Nyppyisen”
nahan laittaminen suuhun ei tekee välillä tiukkaa. Onneksi karvat on yleensä
poistettu.
Kauppahalli
Enimmäkseen täällä on tullut
syötyä vain todella hyvää ruokaa.
Paikalliset työkaverit
ovat tuoneet meille maistiaisiksi muutamana aamuna paikallista aamupalaa.
Ensimmäisenä aamuna oli tarjolla dumplingeja ja keitetty muna. Dumplingit ovat
taikinapalloja, jotka voi täyttää millä vaan. Ne joko höyrystetään, keitetään
tai paistetaan. Dumplingeja syödään muutenkin kuin aamulla ja itse olen
tykästynyt niihin kovasti. Keitetty muna ei ollutkaan ihan minun makuuni. Muna
oli keitetty todella kovaksi, keltuaisella oli ”surureunat” ja valkuainen
maistui mielestäni jotenkin omituisen suolaiselle. Ensimmäisenä mieleeni tuli
vanhentuneen kananmunan maku. Toisena aamuna saatiin pieniä neliön mallisia,
hieman pizzataikinaa muistuttavia paloja, joissa oli jotain tulista maustetta
päällä. Herkullisia.
Toimistolla saamme
työpäivinä lounaan. Länkkärit syövät lounaan eri paikassa kuin paikalliset ja
sitä en edes tiedä, että onko ruoka samaa. Epäilen, että länkkäreiden ruoka on
sovitettu länsimaiseen makuun. Ruoka ei ole kovin mausteista ja aikalailla
samat perusraaka-aineet kiertävät päivästä toiseen. Riisiä on joka päivä, sen
lisäksi erilaisia kasviksia ja jotain lihaa. Hyvää perussettiä, mutta ei mitään
erikoista. Meillä on mahdollisuus syödä myös työpäivän jälkeen eli viideltä
illallinen toimistolla. Muutaman kerran ollaan niin tehtykin käytännön syistä,
mutta eipä sitä saman tyyppistä ruokaa ihan koko aikaa halua syödä.
Aika avoimesti olen
yrittänyt kaikkea maistella mitä eteen on tuotu ja ravintoloissa monipuolisesti
tilata ruokalajeja. Täällä ei ole erityisen helppoa jumiutua johonkin
tiettyihin ruokalajeihin, koska ruokalistoista harvemmin ymmärtää yhtään mitään
muuta kun kuvat. Kuvat onkin kivoja ja olemme suosineet ruokapaikkoja, joissa
on kuvalliset ruokalistat. Tapana täälläpäin on tilata pöytään paljon erilaisia
ruokia (n.2 annosta/syöjä), jotka kerätään keskelle pöytää ja siitä sitten
jokainen saa syödä ihan kaikkea. Kerralla tulee siis maisteltua useampia
makuja. Monenlaisiin paikallisiin erikoisuuksiin on tutustuttu.
Kananmunaa kuumilla kivillä
Tutustuin myös aivan
erilaiseen kanamunaan, niin sanottuun tuhatvuotiseen munaan. Mitenkään kovin kaunis kaveri tämä päiväkausia
maa-aineksissa, tuhkassa, lipeässä ja riisien oljissa muhinut muna ei ollut.
Häpeäkseni myönnän, että kovasti olisi kiinnostanut maistaa sitä, mutta pelko
iski oman vatsani kannalta, enkä lopulta uskaltautunut. Jostain syystä
”mädätetty” kananmuna ei kuulosta sellaiselta minkä oma vatsa olisi tuosta vaan
käsitellyt, vaikka se paikallisille perusherkkua onkin. Usein näitä munia
syödään kuulemma samalla kun juodaan alkoholia, koska ne ovat hyviä
naposteltavia. Yksi tällainen muna maksaa yhden juanin verran eli jotain
kymmenkunta senttiä. Nähtäväksi jää vieläkö jossain vaiheessa tätä herkkua
uskallan maistaa.
Mätämuna?
Ruokien maustaminen on
ihan eri tasolla täällä kuin Suomessa. Mausteita on paljon erilaisia ja niitä
käytetään paljon. Monista ruokalajeista löytyy chiliä, inkivääriä ja
valkosipulia. Inkiväärin suuri ystävä en ole, onneksi se on yleensä isoina
paloina niin voi jättää syömättä. Inkiväärin maustama ruoka kyllä uppoaa
minulle siinä missä muukin. Chiliä on välillä paljon ja välillä vielä enemmän.
Olen kyllä chilin ystävä. Jossain tapauksissa itse chilit on kuitenkin parempi
jättää syömättä. Vihreä chili on vielä aika kevyt, punainen taas tujumpi.
Paahdettuna punaistakin pystyn jossain määrin syömään, mutta tuoreena jätän sen
sivuun. Tarkemmin en tiedä mitä chililajikkeita täällä käytetään. Ehdottomasti
moneen ruokaan kuitenkin kuuluu chili!
Vasemman puoleisessa annoksessa sopivasti chiliä!
Moniin todella
yllättäviin ruokatarvikkeisiin on sotkettu makeus. Kaupasta ostaessa
paikallisia naposteltavia, niistä ei etukäteen ole aavistustakaan ovatko
makeita tai suolaisia. Ulkonäöllisesti makeilla ja suolaisilla ei ole mitään
yhteneväisyyttä suomalaisiin tuotteisiin. Useimmissa leivissäkin on makea maku.
Erikoisin makea ruoka tuotiin eteen Shanghaissa. Kuvittelin tilaavani yhtenä
ruokalajina jotain täytettyjä nyyttejä. Lautasella tulikin makeita kolmioita,
jotka kastettiin jauhoihin. En osaa edes kuvitella mistä nämä palat oli tehty.
Asioita, joita tuli mieleeni niitä syödessä: jauhot, kanamuna, vaahtokarkki,
venyvä, tahmea, tarttuva. Jauhot, joihin näitä nyyttejä kastettiin, vähän
helpottivat syömistä, koska silloin ne eivät tarttuneet niin pahasti kurkkuun
kiinni. Ei ne varsinaisesti pahoja olleet, mutta jotenkin pääruoan yhteydessä
omituisia, eivätkä ne juuri millekään maistuneetkaan. Ihan hauska kokemus.
Makeita ja tahmaisia taikinakolmioita
Aamupalan yhteydessä
mainitsinkin jo nuo dumpling –nyytit. Niistä on tullut yksi ehdottomista
suosikeistani. Täytteitä on jos jonkinlaisia ja itselläni ei yleensä ole
aavistustakaan mitä sisältä löytyy, kun niitä jostain ostan. Dumplingeja
myydään joka ravintolassa, katukojuissa, marketeissa, ihan missä vaan. Ja niitä
tosiaan voi syödä ihan joka aterialla. Tähän mennessä parhaimmat dumplingit
olen syönyt Shanghaissa ja niiden täytteenä oli hyvin maustettua riisiä ja
lihaa.
Ykkösnyyttejä
Tofua käytetään paljon.
Suomessa en juuri koskaan ole syönyt tofua, mutta täällä todella paljon.
Sitäkin on monen eri makusta ja näköstä. Ite tofuhan ei maistu oikein
millekään. Siihen voidaankin lisätä jos jonkinlaisia kala-, liha- ym. makuja.
Ite tykkään eniten kuitenkin perustofusta, joka on keitetty hyvässä hieman
tulisessa liemessä.
Tofua suosikkitavallani
Perinteinen ruokalaji on
Hotpot. Pöytään tuodaan keittolevyllä kiehuva liemi, johon laitetaan kunnon
luisia lihan tai kanan paloja muhimaan. Lisäksi pöydässä on monenlaisia
dumplingeja, tofuja, makkaroita, kasviksia, sieniä, mitä ikinä keksiä saattaa.
Näitä muita aineksia sitten heitellään liemeen ja syödään sieltä. Aina kun
padassa on tilaa, niin lisää tavaraa kyytiin. Toki lihan palatkin syödään, kun
ovat kypsyneet tarpeeksi. Pääsin herkuttelemaan Hotpotilla mielestäni parhaassa
mahdollisessa ympäristössä eli kiinalaisen työkaverin kotona. Meitä oli
yhteensä seitsemän henkeä ja istuimme neljä tuntia pöydässä syömässä! Oli aivan
älyttömän hyvää ja vaikka ateria koostuikin pääasiassa kasviksista, niin hyvän
ähkyn sain rakennettua.
Hotpot-pata porisee
Pataan pääsyä odotellessa
Ennen reissuun lähtöä
luin erinäisistä lähteistä, että juuri tällä seudulla on tähän aikaan vuodesta
rapukausi. Lähistöllä on joku järvi, missä asustelee herkullisia rapuja.
Tavoitteena olikin päästä maistamaan näitä rapuja. Tilaisuus tarjoutui aiemmin
mainitsemallani Hotpot –illallisella. Meille oli varattu juuri näitä kuuluisia
rapujakin maistiaisiksi. Suomessa on jonkin verran tullut rapuja syötyä ja
pidän niistä. Erona Suomen malliin oli, että nämä olivat taskurapuja, joita en
ole ennen syöty ja täällä ei tunneta käsitettä rapuveitsi vaan kaikki tehdään
käsillä ja hampailla. Tekniikan opittuani, sain ravun jaloista lopulta irti
lihaa ja niissä olikin paljon enemmän syötävää, kun suomalaisilla lajitovereilla.
Itse ravun kropasta en sitten paljon irti saanutkaan vaikka minulla oli
naarasrapu, jonka pitäisi olla ehdotonta herkkua. Jotain keltasta tahnaa siellä
oli, jonka piti olla hyvää, tiedä siitä sitten ja paljon punaista mätiä, mutta
sekin oli aika kovaa ja mielestäni mautonta, kun vertaa suomalaisten rapujen
sisältöön. Paljon enemmän sitä kyllä oli, mutta määrä ei korvannut makua.
Pääasia on, että pääsin maistamaan tätä kuuluisaa rapua!
Taskurapu
Yhdessä ravintolassa
meidät vietiin ennen pöytään istumista ”takahuoneen” puolelle. Selvisi, että
ruokalista sijaitsi takahuoneessa. Siellä oli siis akvaarioissa erilaisia
kaloja, rapuja ja muita meren eläviä sekä seinillä paljon kuvia erilaisista
ruoka-annoksista. Valitsimme yhden kalan ja muita annoksia valitessamme, meille
tultiin esittelemään elävää fasaania! Haluaisimmeko syödä sen? Säästimme
fasaanin toistaiseksi padalta ja päädyimme muihin annoksiin. Yhdessä annoksessa
oli jänistä. Jänis itsessään oli ihan hyvää, mutta jänöllä on kovin pienet luut
ja kun ne kaikki on hakattu lihojen kanssa paloiksi, sai syömisen kanssa olla
varovainen.
Mitä kokoa saisi olla?
Koskaan aiemmin en ole
maistanut joka paikassa niin paljon hehkutettua Pekingin ankkaa. Täällä
kyseisen ankan kotimaassa tarjoutui onneksi tilaisuus siihenkin. Ankan
tarjoilutapoja on kai useita, mutta useampi täällä kertoi, että lätyn päällä
parilla eri vihanneksella ja tietyllä tummalla kastikkeella tarjoiltuna se on
parasta. Sitähän sitten maisteltiin. Olihan se hyvää! Ei siitä mihinkään pääse.
Erittäin maistuvaa ja herkullista. Mutta. Kaikkien kuulemieni hehkutusten
jälkeen ilmeisesti odotin jotain aivan ihmeellistä ja superia. Ei se sellaista
kuitenkaan ollut. Todella hyvää, mutta ei mitään extramahtavaa. Kannatti kyllä
maistaa ja mielelläni syön uudestaankin, jos mahdollisuus on.
Oikealla etualalla ankkaa, vieressä kahdessa kipossa vihanneksia ja keskellä ruskea kastike. Näitä lätyn sisään ja nam!
Jälkiruokia ei ole juuri
maisteltu, eikä niitä täällä isommin edes tyrkytetä. Shanghaissa päätin maistaa
jotain paikallisen näköistä jälkkäriä. Minulle tuotiin kulho, joka oli täytetty
jäämurskalla. Jäämurskan päälle oli asetettu jotain pähkinöitä ja kahvipavun
tyyppisiä, hyydykettä, erilaisia hyytelömäisiä palasia ja mitähän kaikkea siinä
olikaan. Ei ollut mitenkään herkullinen valinta. Todella omituinen
makuyhdistelmä. Eikä varsinaisesti häivähdystäkään makeasta jälkiruoasta, mihin
suomalaisena on pääasiassa tottunut. Aika iso osa annoksesta jäi lautaselle.
Taisi jälkiruokakokeilu jäädä ainutkertaiseksi.
Omituinen jälkiruoka
Monenlaisia juttuja olen
jo kokeillut, mitähän kaikkea vielä tulee eteen?
Varoitan jo etukäteen, että suomen kiinalaiset eivät maistu enää miltään reissun jälkeen. ;)
VastaaPoista