tiistai 9. helmikuuta 2010

Vallankaappaus

Kotikunnassa kuohuu. Vuosi sitten lähdimme naapurin peesissä mukaan pormestaripeliin. En muista onko silloin kukaan suoraan niin sanonut, mutta hyvin selkesäti annettiin kuntalaisten ymmärtää, että kunnallisvaaleissa eniten ääniä saanut ehdokas valitaan pormestariksi. Vaaleissa Kokoomus ja Antero Saksala veivät selkeän voiton. Viisi muuta puoluetta muodostivat Ryhmän 27, jolla on valtuustossa enemmistö. Valtuusto teki lopullisen päätöksen pormestarista ja enemmistön äänillä Saksalasta tuli pormestari. 

Nyt valtuuston pitkäaikaiset jäsenet - joista jokaiselle pidempään Pirkkalassa asuneelle on muodostunut takuulla oma mielipiteensä (pikkukunta kun ollaan) - vaativat pormestarin eroamista ja nyt erottamista. Tämän eripuraisuuden syihin ja seurauksiin on vaikea sivullisena ottaa kantaa. Käsityksiä on yhtä paljon kuin osallisiakin ja itse olen vain tiedotusvälineiden antamien mielikuvien armoilla. Tällaisessa tilanteessa ongelmien selvittäminen on tietenkin tärkeätä. Erottaminen lienee kuitenkin aika äärimmäinen keino. 

Mikä itseäni tässä sitten eniten ketuttaa? Kuntalaiset ovat äänestäneet edustajikseen selkeänä enemmistönä Kokoomus-puolueen jäsenet. Ensin tämä enemmistö blokataan perustamalla Ryhmä 27. Eipä se yksinään ole iso asia, kun ryhmä kuitenkin koostuu eri puolueiden edustajista ja näin ollen luultavasti useista näkökulmista. Lisäksi kansalaisten ääntä kunnioitetaan valitsemalla ääniharava ja johtavan puolueen edustaja kunnan johtohahmoksi. Nyt kansan mielipide unohdetaan täysin, kun pornestaria ryhdytään erottamaan. Henkilöä tietenkin voidaan vaihtaa, mikäli yhteistyötä ei yrityksistä huolimatta saada toimimaan, mutta siinä tapauksessa mielestäni uuden pormestarin pitäisi löytyä saman puolueen edustajista kuin nykyinenkin pormestari. Tämän tosin erottamista vaatineen ryhmän keulahahmotkin ovat myöntäneet, että se ei ole tarkoitus, vaan uusi pormestari tulisi todennäköisesti jostain muusta puolueesta. 

Miten voi olla mahdollista, että loppujen lopuksi kunnan edustajissa ei ole missään muodossa enemmistönä niitä ihmisiä, ketä kuntalaiset ovat sinne äänestäneet? Mitä järkeä on enää äänestämisessä? Yleisesti ihmetellään, kun äänestysprosentit jäävät alhaisiksi. Onko siinä tämän episodin jälkeen enää mitään ihmeteltävää, mikäli äänestystulosta kunnioitetaan näin vähän? Haiskahtaa jo neuvostolaistyyppiseltä vallankaappaukselta. 

Olen valmis barrikadeille! ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti