maanantai 19. syyskuuta 2011

Tuliaisia

Alle viikko enää Kiinaan lähtöön ja jännitys on korkealla. Tänään olen pohdiskellut mitä tuliaisia sinne veisimme. Siellä on muutama ihminen, jotka ovat jo etukäteen järjestelleet asioitamme. Heitä haluamme muistaa sekä tietysti koulutettavia kurssilaisia, auton kuljettajaa, siivoojaa ja muita tärkeitä ihmisiä, joita matkan varrella vastaan tulee. Mikä sitten olisi sopivaa vietävää Suomesta Kiinaan ihmisille, joita ei tunne?

Sen verran olen tutustunut, että kelloa ei Kiinaan kannata viedä, koska se symboloi kuolemaa. Väreistä musta, sininen ja valkoinen (heh, suomalaisuuteen liitettävät värit) liittyvät onnettomuuteen ja suruun, joten niitäkin kannattanee välttää. Suomessa yleisiä tuliaislahjoja eli kynttilöitä käytetään lukemani mukaan Kiinassa lähinnä hautajaisissa, voisivat siis herättää tuliaislahjoina hämmästystä.

Pieniä sopivan paikan tullen jaettavia lahjoja löytyy varmasti monenlaisia. Tietenkin suomalaista suklaata, avaimenperiä, jääkaappimagneetteja ym. pientä Suomi-aiheella höystettyä tavaraa. Salmiakkia tuskin kannattaa viedä, se ei taida oikein maistua muuta kuin suomalaisessa suussa.

Ajatuksissani ovat pyörineet kaikki tutut Aalto, Iittala, Marimekko, Aarikka jne -tuotteet. Nämä kuitenkaan eivät taida merkitä kiinalaisille merkkeinä mitään? Design-tuotteet ovat hankalia siinäkin suhteessa, että toiset tykkää ja toiset ei. Voinko edes kuvitella, että kiinalaiseen makuun istuisi samanlainen tuote kuin suomalaiseen?

Erilaisia alkoholituotteita mainitaan monissa yhteyksissä. Kiinassa naisten juominen ei kuitenkaan ole niin yleistä (eikä hyväksyttävää?) kuin miesten, joten kyseisen lahjan saaminen naiselta voisi olla hämmentävää. Suurin osa koulutettavistamme ja yhteyshenkilöistämmekin on naisia, joten alkoholi suljettaneen pois listalta. Eipä itsellänikään ole intresseissä antaa alkoholia lahjaksi.

Suomesta mieleen tulee myös sauna, mutta tuskin kiinalainen ymmärtää saunatuotteidenkaan päälle.

Suomalaisesta musiikista tykätään erityisesti Japanissa. Mielestäni musiikin vieminen vaatisi kuitenkin jonkinlaista tietämystä vastaanottajan musiikkimausta. On eri asia viedä Sibeliusta tai HIM:ä.

Parhaimpana ajatuksena tällä hetkellä pidän jotain suomalaisuudesta kertovia kirjoja. Erityisesti suomalaisesta luonnosta kuvia sisältävä kirja voisi olla kiva. Kiinalaiset tykkäävät kuulemma muutenkin nähdä paljon kuvia meistä, läheisistämme, harrastuksistamme, elinympäristöstämme ym.

Kenelläkään ideoita, kokemuksia tai ajatuksia tuliaisten suhteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti