perjantai 30. huhtikuuta 2010

Pikkuvikoja

Lähiaikoina muutamilla lenkeilläni on ilmaantunut vatsaongelmia. Tuntuu siltä kuin suolisto kramppaisi ja sen jälkeen ei juoksu enää onnistu. Torstaina olin vetolenkillä ja onneksi ehdin tehdä kaikki vedot hyväkuntoisena, kunnes kramppi taas iski kunnolla päälle. Kotona lueskelin lenkin jälkeen täysin sattumalta uusimman Juoksija-lehden juttua urheilujuomista. Sieltä ilmenikin yksi mahdollinen vatsaongelmien lähde, tuoremehu. Olen ennen muutamaa lenkkiä juonut lasillisen omenamehua verensokerin nostamiseksi.
Tuoremehut kuuluvat hypertonisiin juomiin, jotka ovat hitaammin imeytyviä ja saattavat aiheuttaa herkkävatsaisille suolisto-ongelmia. Itse en ole juurikaan käyttänyt urheilujuomia. Meillä on kotona kahta erimerkkistä juomaa ja molemmat kuuluvat jutun mukaan myös noihin hypertonisiin juomiin. Sunnuntain pitkällä lenkillä mulla oli mukana toista noista urheilujuomista ja se saattaa selittää lenkin loppuvaiheessa ilmenneen orastavan suolistokrampin. Ajattelin silloin, että se oli vain yleistä väsymystä, mutta nyt kun aiheeseen perehdyin niin tajusin, että join aika loppuvaiheessa kerralla reilumman annoksen tuota urheilujuomaa. Herkkävatsaisille sopivampi vaihtoehto olisi hypotoniset juomat. Hypotonisissa juomissa neste imeytyy nopeammin eikä jää suolistoon vellomaan. Hypotonisia urheilujuomia on ainakin Maximilla ja Guzylla. Tarvinnee testata tätä teoriaa. Lisäksi on olemassa Isotonisia urheilujuomia, mutta niistä ei jutussa ollut mainittu mitään. Ovat ilmeisesti koostumukseltaan jotain näiden kahden väliltä.
Ideapark-juoksussa tarjoillaan tuota Guzyn juomaa. Tosin puolimaraton on sellainen matka, että luulisin sen menevän tarvittaessa pelkällä vedelläkin.

Ideapark-juoksun jälkeen on edessä lenkkareiden päivitys. Nykyiset toimii periaatteessa vielä ihan hyvin, mutta lenkin jälkeen huomaan kantapään olevan tömähdysherkkä. Ilmeisesti alkaa kenkien vaimennukset oleen loppuunajettu. Ennen puolimaratonia en ota enää riskiä jalkojen kipeytymisestä uusilla kengillä, mutta heti sen jälkeen suuntaan ostoksille.

Pitkällä lenkillä tuli omituinen hiertymäkin. Ilmeisesti sykemittarin vyö ja rintsikat oli jotenkin huonosti aseteltu ja nyt on oikeassa rinnassa pitkä palovammaa muistuttava haavauma. En huomannut sitä lenkkeillessäni ja koska se on tuolla alapuolella, en nähnytkään sitä, mutta suihkussa totesin, että nyt on jotain omituista. Meinasin kattoon hypätä, kun se kastuessaan alkoi kirvellä ja polttaa. Se ei haittaa menoa, kun muistaa asetella kaikki vermeet huolella paikoilleen. Torstaina lenkille lähtiessäni unohdin sen ja siitähän se taas ärtyi. Ai että voi olla inhottava. Varsinkin siellä suihkussa tekisi mieli huutaa ja hyppiä. No, josko nyt sen sitten muistaisin. Toivottavasti paranee pian ettei vaivaa pitkään.

3 kommenttia:

 1. Noita sykemittarin hiertymiä voi muuten ehkästä hieromalla vaseliinia niihin kohtiin, joihin niitä hiertymiä on yleensä tullu.

  Mä tykkään Maratonic-urheilujuomasta, se ei aiheuta mahaan mitään ongelmia. Gutzy alkaa kyllä mahaa ärsyttää ja oksettaa reilusti.

  VastaaPoista
 2. Mulla ei ennen oo tullu sykemittarista mitään hiertymiä, et toivon sen olleen vaan huonosti paikallaan. Mutta jos jää nyt vaivaamaan niin tarvii tota vaseliinia koittaa.

  En ollu ennen kuullutkaan tuosta Maratonicista. Näyttää olevan suomalainenkin tuote. Kiitos vinkistä! Onko sitä ihan marketeissa myynnissä?

  VastaaPoista
 3. Tampereella on ainakin intersporteissa, laitoin sinne Maratonicille joskus oikein sähköpostiakin ja kysyin missä myydään, mutta toki vaan Tampereen alueella. Se on kyllä mun mielestä parasta kaikista.

  VastaaPoista