perjantai 20. tammikuuta 2012

Luovasti ohjattua

Halusin kuntoiluuni jotain järkeä ja mielenkiintoa, joten päätin vuoden alusta aloittaa jonkun tietyn treeniohjelman seuraamisen. Ilman ohjelmaa kun tahdon jumittua tekemään samanlaista (liian kovaa) peruslenkkiä. Valtaosa tarjolla olevista treeniohjelmista on juoksu-, hiihto-, pyöräily-, jne. ohjelmia, joissa keskitytään vain tiettyyn lajin. Haluan pitää treenini monipuolisena ja sisällyttää siihen juuri niitä lajeja mistä nautin. Tarkoittaen vuodenaikojen vaihtelun mukaan hiihtoa, juoksua, lentopalloa, suunnista, maastopyöräilyä, kahvakuulaa ja ties mitä. Aikaisemmilla yrityksillä olen kokenut nämä yhden lajin ohjelmat vaikeiksi soveltaa moneen lajiin. Lisäksi esim. hiihtokauden loputtua tuntuu hölmöltä aloittaa täysin alusta kevyillä harjotteilla juoksuohjelma, vaikka koko talven olen jo täysipainoisesti harjoitellut.

Tämän vuoden alusta aloitin triathlontreeniohjelman soveltamisen omaan harjoitteluuni. Kohta kolmen viikon kokemuksella voin todeta, että sen voi jopa saada toimimaan. Toki soveltaa täytyy edelleen, koska esimerkiksi hiihto ei triathloniin vielä kuulu ja uinti taas ei kuulu omaan lajivalikoimaani. Jotenkin soveltaminen on nyt helpompaa, kun ohjelmassakin on yhdistelty eri lajeja. Ohjelmassa on hyvin selkeästi kerrottu minkä tyyppinen harjoitus milloinkin tehdään, mitä ohjelmaltani haluankin. Usein ongelmaksi on muodostunut, kun ohjelmissa on lukenut vain esim. VK-treeni, mutta ei sen enempää ideoita miten sen voisi toteuttaa. Lopulta en itse ole jaksanut suunnitella erilaisia treenejä ja kyllästyminen on vallannut mielen hyvin nopeasti. Triathlonohjelman hyviin puoliin kuuluu myös sen kesto. Oma päätavoitteeni kun on vasta syksyllä, niin tässä ohjelmassa on riittävästi viikkoja kattamaan harjoittelua sinne asti.

Uintiharjoitusten soveltaminen muihin lajeihin aiheuttaa eniten haasteita. Ilmeisesti uintiharjoittelu eroaa aika paljon näistä omista lajeistani. Käytettäviä sykealueita, harjoituksen intensiteetti- ja aikakerrointa seuraamalla olen kuitenkin vähän päässyt kärryille miten niitä voisi toteuttaa muilla lajeilla. Luovaa soveltamista joudun käyttämään myös sykerajoissa. Ohjelma on koottu viiden eri sykealueen pohjalle ja tähän asti olen tottunut käyttämään kolmea eri aluetta. Sykemittarinikin tukee kolmea eri aluetta. Kirjaimellisesti en rajoja noudata, mutta yritän parhaani mukaan tehdä eroa todella kevyelle, kevyelle, vauhdikkaalle, kovalle ja todella kovalle reenille. Enemmänkin fiilispohjalta olen mennyt kuin orjallisesti mittarin lukemia tuijottaen. Toki sitä apuna käyttäen.

Vaikka en otsa rypyssä aikoja tuijottaen treenaakaan, tuo ohjelma kuntoiluuni mielenkiintoa ja vaihtelevuutta.

Tässä altaassa treenataan lähinnä kääntymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti