keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Suksista

Olen vihjaillut suksihuoltojutusta ja tässä se nyt tulee.

Suuri osa talven hiihtolenkeistäni on mennyt suksituskailuun. Sukset eivät ole tuntuneet toimivilta ja lopulta päädyin viemään ne Ylöjärvelle JSportin hoiviin ennen Pirkan Hiihtoa. Äijäkin tuli mukaan omien suksiensa kanssa.

Myyjä otti sukseni käteensä, vilkaisi pohjia ja samantien tuli tuomio; pohjat eivät vastaanota yhtään voidetta. Eli niihin tarttuu voide, mutta se ei pysy pohjassa. Ehdottomasti hiontaan ja kuviot auki. Seuraavaksi äijän sukset käsittelyyn. Pohjat on irti. Epäili jopa suksen olevan poikki, mutta ei ehkä kuitenkaan. Niitä suksia ei voi siis missään nimessä hioa eikä myyjä suositellut enää edes voitelua niille. Harjausta vaan ja niitä voi vielä käyttää syksyn ja kevään kivikoissa hiihtäessä. Eli äijä kohti uusien suksien hyllyä.

Kysyttiinpä siinä sitten myyjältä, että mitä mieltä hän on minun suksistani. Sukset otettiin uudelleen käsittelyyn, pyörittelyyn ja mittauksiin. Nämä tuli myyjän suusta: "Liian jäykät sukset, onko niin, että eivät luista pehmeällä kelillä? Puristettaessa yhteen suksen etuosa ottaa kiinni, siitä kohti sidettä siirryttäessä jää avoin väli ja taas ottaa kiinni. Tämä todennäköisesti heikentää luistoa pehmeällä kelillä entisestään. Side on kiinnitetty liian eteen eli suksi on takapainoinen, koliseeko kannat hiihtäessä? Kovalla kelillä todennäköisesti toimii ihan hyvin." Ja niin edelleen. Itse olin tässä vaiheessa varmaankin hämmennyksestä suu auki. Myyjä luetteli juuri niitä ongelmia, mitä minulla on suksien kanssa ollut, tietämättä taustasta yhtään mitään. Täytyy myöntää, että ammatimaisuus vakuutti.

Niinhän siinä sitten kävi, että kun äijälle oli uudet sukset valittu, haettiin hyllystä minullekin sopiva pari. Euromäärä, joka annettiin suksista vaihdossa, hieman hirvitti, mutta Pirkan jälkeen voin todeta, että mahtavat sukset sain. Hiihto on helppoa, suksi pysyy vakaana alla, eikä jalan alla oikeastaan edes tunne suksea. Wassullakin saa ylämäessä painaa suksea reilusti ilman, että se lähtee luistamaan alta pois. Uudet sukset ovat kuusi senttiä vanhoja pidemmät, mutta en edes huomaa sitä. Johtunee osittain siitä, että side on oikealla kohdalla.

 Siinä ne odottelee ladulle lähtöä. Tietenkin keskellä olohuonetta...

Vanhat sukset hiottiin ja pohjustusvoideltiin sekä siteet siirrettiin oikealle paikalle. Tarkoituksena olisi pitää ne syksyn ja kevään huonompikuntoisten latujen suksina sekä mahdollisesti jäisen kelin suksina. Jäykkinä ne sopivat vielä siihen ja uudet sukset ovatkin helpommat hiihtää lumella kuin jääkelillä.

Mikäli haluat asiantuntevaa palvelua suksikaupassa ja suksien huollossa, suosittelen JSportia lämpimästi. Henkilökunnalla oli aikaa ja halua keskittyä, neuvoa, opastaa ja jutella niitä näitä. Kertoilivat niin paljon juttuja ja vinkkejä, etten kaikkia enää edes muista. Täällä asioin varmasti toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti